Amortizoare si Selectoare de Canat

AMORTIZORUL HIDRAULIC DE USA

Amortizorul de usa regleaza inchiderea usii astfel incat usa revine in pozitia “inchis” dupa ce este eliberata.

Reglarea se poate face asupra fortei de inchidere, vitezei si impactului final.
Desi usile Univer si Proget sunt echipate cu balamale cu arc de revenire, instalarea de amortizoare este recomandata pentru usile grele/late si/sau in cazul canatelor prevazute cu fereastra.
Amortizorul de usa este produs sub directiva EU 89/106/CEE, ce inseamna ca este marcat CE

Amortizorul ” CP1″ cu brat standardMarcat CE in conformitate cu EN 1154.
Usile Rever, Univer si Proget sunt echipate la cerere cu amortizor CP1 cu brat standard argintiu.
Amortizorul CP1 poate fi folosit la usile rezistente la foc, cu o deschidere maxima de 180° si  multiforta la inchidere EN3 – EN4, in functie de greutatea usii.
Usile Proget comandate cu amortizor CP1 sunt furnizate cu gauri de montaj pe canat si pe toc. Usile standard Rever, Univer si Proget sunt ranforsate intern pentru aplicarea amortizorului CP1.

Amortizor CP1 cu brat tip foarfeca

Amortizorul CP1 poate fi folosit la usile antifoc si trecut in categoria deschiderilor de 180°, cu o forta de inchidere variind de la 3 la 4. Usile Proget comandate cu amortizor CP1 sunt furnizate prevazute cu gauri de instalare pe canat si pe toc. Usiles tandard Rever, Univer si Proget sunt ranforsate intern pentru aplicarea amortizorului CP1.

Amortizorul “CP2” cu sina de glisare
Marcat CE in conformitate cu EN 1154.
La cerere usile Rever, Univer si Proget pot fi pregatite pt instalarea unui amortizor CP2 cu sina de ghidaj. Spre deosebire de modelul CP1, avantajul acestui sistem este lipsa bratului standard proeminent (tip foarfeca).
Amortizorul CP2 este potrivit pentru usile antifoc, avand un unghi maxim de deschidere de 180° si forta de inchidere EN4.
Usile Proget comandate cu amortizorul CP2 sunt prevazute cu gauri de instalare pe canat si toc. Usile standard Rever, Univer si Proget includ ranforsari interne pentru un eventual montaj al amortizorului CP2.

 

Amortizorul CP2 este util la usile antifoc si clasificat cu unghi de deschidere de 180° cu forta de inchidere de nivel 4

Amortizorul CP2 este util la usile antifoc si clasificat cu unghi de deschidere de 180° cu forta de inchidere de nivel 4. Usile Proget comandate cu amortizorul CP2 sunt prevazute cu gauri de instalare pe canat si in toc. Usile standard Rever, Univer si Proget includ ranforsari intern pentru aplicatiile CP2.

Amortizorul “CP2-EMF” cu sina de ghidaj si stoper electromecanic “usa deschisa” 
Marcat CE in conformitate cu EN 1154 si EN 1155.
Modelul CP2–EMF difera de CP2 prin sistemul electromecanic ce permite canatului sa fie blocat la un unghi reglabil de 80°-120°. In timpul alarmelor sau penelor de curent, dispozitivul este deblocat si usa este automat inchisa de amortizor.
Amortizorul CP2-EMF poate fi folosit la usile antifoc si are un unghi maxim de deschidere de 120°, cu o forta de inchidere  EN4.
Usile Proget comandate cu amortizor CP2-EMF sunt prevazute cu gauri de instalare aplicate in canat si toc. Usile standard Univer includ ranforsari interne pentru un eventual montaj al amortizorului CP2-EMF.Usile Proget comandate cu amortizor CP2-EMF sunt prevazute cu gauri de instalare aplicate in canat si in toc. Usile standard Univer includ ranforsari intern pentru aplicatia CP2-EMF.

 

Modelul CP2–EMF difera de CP2 prin sistemul electromecanic de prindere ce permite canatului sa fie blocat la un unghi de la 80° la 120°. In timpul alarmelor sau penelor de curent, dispozitivul este deblocat si usa este inchisa de amortizor. Amortizorul CP2-EMF poate fi folosit la usile antifoc avand un unghi maxim de deschidere de 120°, cu o forta de inchidere de nivel 4..
Unghi de deschidere maxim in absenta obstacolelor
Model usa cu un canat canatul principal canatul secundar sursa de alimentare consum certificare EC standard
CP1 180°   180°   180°      –     – 0432-BPR-0054 EN 1154
CP2 180°   180°   180°      –     – 0432-BPR-0051 EN 1154
CP2 EMF 120°   120°   120°  24 Vcc 58,3  mA 0432-BPR-0051
0432-BPR-0025
EN 1154
EN 1155

SELECTORUL DE CANAT

Selectoarele de canat controleaza secventa de inchidere a usilor cu 2 canate astfel incat canatul secundar se inchide primul si apoi canatul principal care va inchide peste cel secundar. De aceea este obligatorie instalarea regulatoarelor de inchidere pe toate usile antifoc cu 2 canate.

Exista 2 sisteme de selector de canat:

 • 1.Separat de sistemul de inchidere automata al balamalei cu arc sau de amortizorul de usa
 • 2.Incorporat in amortizorul hidraulic inchidere usa
  Acest tip de amortizoare sunt produse sub directiva EU 89/106/CEE, ceea ce inseamna ca sunt marcate CE.
RC/STD
Marcaj CE in conformitate cu EN 1158.
Selectorul de canat RC/STD este un dispozitiv distinct, altul decat amortizorul si este un element standard al usilor antifoc cu doua canate Univer si Proget.
La usile Proget selectorul de canat este introdus in canelura superioara orizontala a tocului, in timp ce la usile Univer este livrat separat cu suruburi de fixare pentru montaj in santier. In comparatie cu alte selectoare de canat de acest tip, avantajul modelului RC/STD este mascarea acestuia cand usa este inchisa.
Selectorul este potrivit pentru usile antifoc si este clasificat pentru forte de inchidere de la EN3 la EN5.La usile Proget regulatorul de inchidere este introdus in canelul superior orizontal al tocului, in timp ce la usile Univer este livrat separat cu ancore de fixare. In comparatie cu alte regulatoare separate de amortizor avantajul modelului RC/STD este mascarea acestuia cand usa este inchisa. Regulatorul este utilizabil la usile antifoc si este clasificat cu forte de inchidere de la 3 la 5.

Regulatorul de inchidere RC/STD este diferit de amortizor si este un element standard al usilor antifoc cu doua canate, marca Univer si Proget.
Sistemul RC2
Marcat CE in conformitate cu EN 1154 si EN 1158.
La cerere, usile cu 2 canate Univer si Proget sunt disponibile cu selector de canat RC2 in loc de RC/STD.
Selectorul RC2 este implementat in amortizor si consta in 2 amortizoare CP2, cate unul pe fiecare canat cu forta EN 4 , sina de ghidaj si selector integrat in sina superioara. Sistemul aeste integral de culoare argintie.
Sistemul RC2 prezinta urmatoarele avantaje:

 • nu prezinta iesiri din gabaritul usii ca la amortizorul de usa cu brat standard,tip foarfeca
 • selectorul de canat este ascuns in ghidajul superior (chiar si cu usa deschisa)
 • inchidere controlata a ambelor canate

Selectorul RC2 este potrivit pentru usile antifoc si este clasificat cu forta EN4.
Latimea minima a golului de zid pentru cele 2 canate este de 1200 mm, iar pentru canatul secundar latimea minima e de 370 mm.
Usile Proget comandate cu sistem RC2 sunt prevazute cu gauri de instalare atat pe foile de usa pentru cele 2 amortizoare CP2 , cat si pe toc pentru sina de glisare. Gaurile de montaj pentru usile Univer vor fi facute in santier pentru fixarea amortizoarelor in ranforsarea interna a foilor de usa.

 

Regulatorul RC2 este implementat in amortizor si consta in 2 modele CP2 cu forta EN 4 cu sina de ghidaj si regulator integrat in sina superioara. Sistemul are integral culoarea argintie. Latimea minima a golului de trecere este de 1200 mm si minimul pentru canatul secundar de 370 mm. Usile Proget comandate cu sistem RC2 sunt prevazute cu gauri de instalare pentru 2 amortizoare CP2 pe canaturi si pe canelul de glisare in toc. Gaurile de instalare din usile Univer vor fi facute la locul de montaj pentru ancorare in ranforsarea interna a canatelor.
Sistemul ” RC2–EMF1″
Marcat CE in conformitate cu EN 1154, EN 1158 si EN 1155.
Sistemul “RC2–EMF1” difera de RC2 prin stoperul electro-mecanic ce permite blocarea foii de usa in pozitia “deschis” la un unghi de 80° – 130°. Canatul principal (activ) este mentinut deschis cu ajutorul selectorului de canat. La declansarea alarmelor sau in timpul penelor de curent stoperul electromagnetic este dezactivat si usa este inchisa de amortizor. Intreg sistemul este de culoare argintiu.
Sistemul “RC2-EMF1” detine urmatoarele avantaje:

 • posibilitatea mentinerii canatelor deschise, in pozitia dorita
 • electromagneti mascati, ascunsi vederii
 • fara proeminenta bratelor de amortizor
 • selector mascat in sina de ghidaj superioara (chiar si in pozitia “deschis”)
 • inchidere controlata a ambelor canate

Sistemul “RC2-EMF1” este potrivit pentru usile antifoc si este clasificat cu forta EN4. Latimea minima a golului de zid este de 1200mm, iar pentru canatul secundar latimea minima este de 370 mm
Usile Proget livrate cu RC2-EMF1 sunt prevazute cu gauri de instalare in canat si in toc. Usile Univer cu 2 canate includ  ranforsari interne pentru montajul amortizoarelor pe fiecare din cele 2 canate.

 

Sistem RC2–EMF1 Sistemul RC2–EMF1 difera de RC2 prin dispozitivul de prindere electro-mecanic ce permite blocarea canatului la unghiuri de la 80° la 130°. Canatul activ este mentinut deschis cu ajutorul regulatorului de inchidere. La declansarea alarmelor sau in timpul penelor de curent sistemul de prindere este deblocat si usa este inchisa de amortizor. Intreg sistemul este de culoare argintiu. magneti ascunsi fara proeminenta bratului de amortizor regulator mascat in sina de ghidaj superioara (chiar si in pozitie deschis) inchidere controlata a ambelor canate. Sistemul RC2-EMF1 este utilizabil la usile antifoc si este clasificat cu forta de nivel EN4. Latimea minima a golului de trecere este de 1200 iar pentru canatul secundar este de 370 mm Usile Proget livrate cu RC2-EMF1 sunt prevazute cu gauri de instalare in canat si in toc. Usile Univer includ si ranforsari interne pentru aplicarea amortizoarelor pentru 2 canate.
Unghiul maxim de deschidere in absenta obstacolelor
Model canat principal canat secundar sursa de alimentare consum certificare EC standard
RC/STD   180°   180°       –     – 0425- ICIM-1153 EN 1154
RC2   180°   180°     –     – 0432-BPR-0051
0432-BPR-0026
EN 1154
EN 1158
RC2-EMF1   180°   130°    24 Vcc     58,3 mA 0432-BPR-0051
0432-BPR-0025
0432-BPR-0026
EN 1154
EN 1155
EN 1158

Comments are closed.